söndag 17 november 2013

Lussebullar

Riktigt goda lussebullar utan mjölk och ägg :-) Har provat att göra släta bullar på samma recept, men då bytt saffran mot kardemumma - fantastiskt goda de med. Bullarna blir riktigt saftiga och goda!

Recept, 30 bullar:

  • 4 dl havremjölk
  • 2 påsar saffran
  • 1 dl strösocker
  • 1½ dl flytande (mjölkfritt) margarin
  • 50g jäst
  • ca 12 dl vetemjöl
Pensling: flytande (mjölkfritt) margarin
Garnering: Russin

Så här gör du

  1. Värm mjölken till fingervärme, ca 37ºC. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med en del av mjölken. Tillsätt resten av mjölken. Arbeta in så mycket mjöl att degen släpper bunkens kant. Täck över degen. Låt den jäsa 30-40 min på en varm och dragfri plats.
  2. Blanda ner flytande margarin och socker. Arbeta degen blank och smidig. Mal saffran fint och arbeta in det i degen. Tag upp degen på ett bakbord och knåda in resten av mjölet. Forma degen till 30 lussebullar. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt.bakduk.
  3. Sätt ugnen på 250°C. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30. Pensla med mjölkfritt margarin och tryck i russin. Grädda lussebullarna mitt i ugnen 5-8 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar